Palaveriterveisiä Kuusiston piispanlinnan tiimoilta

Kirkon ylimysten hulppea linna Kuusistossa oli täynnä aikansa arjen ylellisyyttä ja uudenaikaisia ratkaisuja maailmalta. Keskiajalla piispan palatsi oli katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus. Linnan tarina päättyi, kun kuningas Kustaa Vaasa määräsi piispanlinnan purettavaksi uskonpuhdistuksen jälkeen. Loiston päivistä jäi jäljelle vain raunio. (http://www.luontoon.fi/kuusisto)

Tiistaina 3.11.2015 hanke Kuusiston piispanlinnan raunoiden alueen elävöittämiseksi nytkähti taas aimo askeleen eteenpäin. Kävimme Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketosen kanssa Kaarinassa useammassa palaverissa keskustelemassa Leader-hankkeesta. Ilmassa on lähes käsinkosketeltavaa innostusta niin kaupungin, paikallisten yhteisöjen kuin yritystenkin osalta. Vielä mahtuu porukkaan, tervetuloa, mikäli alueen kehittäminen kiinnostaa!

Tuorlan observatorion luentosali Piikkiössä suorastaan kihisi ideoita, joita läsnäolijat heittelivät ilmoille. Olemme saaneet myös jälkikäteen uusia yhteistyötarjouksia – kaikki edellytykset Leader-hankkeen menestykselle ovat siis olemassa. Kehittämistyö pohjautuu aina ihmisiin ja erityisesti innostukseen, jota ilman ei synny uutta. On hienoa olla mukana ja nähdä innostus ihmisten kasvoilta!

Onko kulttuurin ja matkailun rinnalle nousemmassa myös historiallisen puutarha-alan osaaminen? Aika näyttää mihin kaikkeen hankkeessa voidaan ryhtyä, mutta suunnitelmaa tehdessä ei voi ohittaa tätä museopuutarhatutkimusta olankohautuksella.

Revontulet Kuusiston piispanlinnan raunioiden yllä. Kuva: Aimo Sillanpää.

Revontulet Kuusiston piispanlinnan raunioiden yllä. Kuva: Aimo Sillanpää.

Yhteisen palaverin jälkeen saimme mahdollisuuden tutustua Tuorlan planetaarioon ja luolaan, johon oli viritetty avaruuskuvien näyttely. Kertakaikkisen vaikuttavaa osaamista alueella, joka on toiminut keskiaikisen Suomen uskonnollisena keskuksena.

Susanna Salokannel, kulttuurituottaja ja some-osaaja on mukana Maaseudun Sivistysliiton toiminnassa. Innostuu ja innostaa kulttuurista.