Ympäristöluotsi löytää nurkan takaa uutta hämmästeltävää

Ympäristöluotsitoiminnan valtakunnalliset koulutuspäivät pidettiin 10.-11.2.2016 Helsingissä, Lapinlahden sairaalan auditoriossa. Vanhan mielisairaalan miljöö on omiaan toiminnalle, jonka tarkoitus on herättää ihmisten kiinnostus oman nurkan takana oleville ennestään tuntemattomille paikoille.

Seminaarissa perehdyttiin monipuolisesti ympäristöluotsitoiminnan sisältöihin ja toteutukseen ja kuultiin eri tahojen ajatuksia vapaaehtoistyöstä oman lähiympäristön ja lähiyhteisön hyväksi.

Paikalle oli saapunut valtakunnallisten järjestöjen edustajia kertomaan sekä omasta toiminnastaan että saamaan työkaluja omaan toimintaan luotsauksesta.

License to Act

Ymparistoluotsit. Kuva: Susanna Salokannel

Tunnelma oli innostunut ja löysimme joitakin vastauksia ikuisiin kysymyksiin kuten: Mikä motivoi osallistumaan vapaaehtoistyöhön? Seminaarissa mainittiin vastauksina toiminnan henkilökohtaisuus, hyvä tunnelma, ajankohta ja mikä tärkeintä – lupa toimia eli license to act. Suurimpia esteitä toiminnalle on kuvitelma, että kaikkeen pitää pyytää etukäteen lupa.

Ympäristöluotsaus kulkee käsi kädessä mm. kulttuuriluotsauksen kanssa, painotus tosin on ympäristöön suuntautuva. Ympäristöluotsit ovat ympäristöasioista ja ympäristösuhteesta monipuolisesti kiinnostuneita henkilöitä, jotka toimivat vapaaehtoisina vertaisohjaajina kotiseudullaan. He herättelevät ihmisten suhdetta luontoon ja ympäristöön sekä saavat katsomaan omaa lähiympäristöä uusin silmin. Ympäristöluotsi ei ole opas vaan innostava kanssakulkija ja ”vertaisihmettelijä”. Englanninkielinen termi “Environmental companion” kuvaa hyvin tätä kanssakulkijan roolia.

Ympäristöluotsien koulutus on meneillään Nurmeksessa. Uusia koulutuksia voi kysyä ja tilata Maaseudun Sivistysliiton Reeta Rönköltä.