Sylvia Grace Borda

Sylvia Grace Borda demonstrating Farm Tableaux Finland -work. Photo: Rosanna McNaulty

Sylvia Grace Borda demonstrating Farm Tableaux Finland -work. Photo: Rosanna McNulty

Sylvia Grace Borda on taiteilija, joka työskentelee valokuvataiteen, mediataiteen ja yhteisöllisten taideprojektien parissa. Hän asuu Kanadassa ja Skotlannissa. Borda toimii myös kuraattorina ja opettajana. Hän esiintyy aktiivisesti kansainvälisissä näyttelyissä Euroopassa ja Kanadassa. HIAP – Helsinki International Artist Programme –ohjelman tukemana Borda saapui Suomeen vuoden 2014 alussa. Hän osallistui HIAPin taiteilijaresidenssissä Frontiers in Retreat –hankkeeseen (2013-2018), jossa taiteilijat keskittyvät erityisesti ekologisiin kysymyksiin. HIAP-hankkeen kotisivut www.frontiersinretreat.org

Kanadassa ja Suomessa Borda toteuttaa monivuotista valokuvaprojektia (2013–), jossa hän käsittelee maanviljelyksen ja ruoantuotannon arjen käytäntöjä ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Farm Tableaux -teossarjassa Borda jatkaa 1800-luvun studiovalokuvaamisen ja panoraamakuvauksien jalanjäljillä käyttäen nykyaikaisia työvälineitä ja katselutekniikkaa.

Farm Tableaux Finland -teossarja toteutetaan vuosina 2014–2017. Hän kuvaa maatiloja eri puolilla Suomea yhdessä pohjois-irlantilaisen valokuvaajan John M Lynch kanssa, sekä rakentaa yhdessä viljelijöiden ja ruoantuottajien kanssa taidehistoriasta ammentavia muotokuvia tilojen arjesta. Suomalainen kuvasto liitetään Googlen avoimeen karttapohjaan kaikkien navigoitavaksi sitä mukaa kun tiloja saadaan kuvattua. Tavoitteena on liittää noin parikymmentä suomalaista maatalousyrittäjää mukaan kansainväliseen joukkoon.

Uraauurtavan hankkeesta tekee se, että kuvasarja toteutetaan Google Streetview -online kartta-alustan sisälle, yhteistyössä Googlen sopimusvalokuvaajan ja laitteiden kanssa. Borda on ensimmäinen taiteilija, joka on päässyt toteuttamaan taiteellisen projektinsa tällä tavoin osaksi Googlen palvelua. John M Lynch on yksi sopimusvalokuvaajista Googlen Business View -ohjelmassa Euroopassa.

Bordan näyttelykokonaisuus Oulussa muodostuu valokuvamateriaalista, joka on taltioitu kahdelta tilalta Pohjois-Suomesta lokakuussa 2014: Viskaalin Tila, Teurastamo ja lihanjalostamo Muhoksella sekä Sallan Villiporo erotuksien aikaan Saijassa. Kokonaisuudessa on mukana myös kuvia Kinnusen Myllyltä Utajärveltä sekä Lapland Hotels Sky Ounasvaaralta.

Näyttelyssä kuva-aineistoa voi katsella eri tekniikoiden avulla: tietokonealustalla toimiva Googlen karttapalvelu, valokuvateoksia sekä stereokuvia.