ITE-taide

ITE-taide on itseoppineiden taidetta, rosoista ja mielikuvituksellista. ITE-taiteilija levittää luovan ilmaisunsa usein koko elämänpiiriinsä. Tuloksena syntyy omaleimaisia taideympäristöjä, veistospihoja ja elämäntapataidetta.

ITE-taiteen tekijät hyödyntävät luonnosta ja lähiympäristöstä löytyviä aineksia, kierrätystavaroita ja romua. He käyttävät materiaaleja kekseliäästi ja kehittelevät itse omaperäisiä tekniikoitaan.

ITE-taiteen ympäristöistä tunnetuin – myös kansainvälisesti – on Veijo Rönkkösen Parikkalan Patsaspuisto. Se muodostuu yli 500 betoniveistoksesta sekä satojen kasvilajien kiehtovasta puutarhasta. Ympäröivän luonnon äänet ja tuoksut kuuluvat osana paikan elämykselliseen lumovoimaan (www.patsaspuisto.net).

Ilomantsin kirkokylään on kehkeytymässä omaperäinen ITE-veistospuisto, kun vuotuisten puunveistotapahtumien myötä kylänraitille muodostuu ”Tuhannen karhun maa”.

ITE-taideympäristöjen esittely kuuluu osana Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistykselliseen teemaan. Lisää tietoa ITE-taiteesta www.itenet.fi.