Tuhannen karhun maa

Ilomantsin kirkonkylässä yhtyvät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen kulttuuriympäristö, kun Tuhannen karhun maa -veistospuisto levittäytyy kylänraitille ja yritysten portinpieliin.

Ensimmäiset karhuveistokset syntyivät kansainvälisellä veistoleirillä kesällä 2013, ja lisää karhuja ilmestyi seuraavana kesänä karhunveiston MM-kilpailussa.

Veistospuiston luomistyön kehyksenä on Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Karhufestivaali. Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin elokuussa 2014 osana Maaseudun Sivistysliiton kansainvälistä Puusta pitkään -hanketta. Festivaali houkutti pyörteisiinsä 4.000-päisen yleisön, ja tapahtuman jatko oli taattu.

Kesän 2015 Karhufestivaalin teemana kalevalaisuus


Seuraavia Karhufestivaaleja vietetään Ilomantsissa karhunmetsästyskauden alkaessa 20.–22.8.2015.
Kalevalan ja Kantelettaren juhlavuonna festivaali hakee sisältönsä kalevalaisesta mielenmaisemasta. Tällä kertaa tapahtuma toteutetaan paikallisin ja kotimaisin voimin.

Järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta, yhteistyökumppaneinaan mm. Kalevalaseura sekä paikalliset yhdistykset ja yritykset. Festivaalia tukevat mm. Koneen Säätiö, Keskitien Tukisäätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.