Julkaisut | Videot

PAIKAN TUNTU. KOHTAAMISIA UNOHDETUISSA TILOISSA –kirja


Kirja tarjoaa makupaloja kolmen vuoden aikana ympäri Suomen tuotetuista teoksista ja kulttuuriteoista: ajatuksia ympäristöön vaikuttamisesta ja muuttuvasta taiteilijan roolista sekä eläviä tarinoita kohtaamisista matkan varrelta. Toimittaja Antti Möller, Ulkoasu Enni Koistinen, Julkaisija Maaseudun Sivistysliitto, Kustantaja Maahenki (2016), ISBN 978-952-301-060-4, OVH 35 €


 

Vuonna 2016 valmistuneet dokumenttivideot:


YouTubeen olemme koonneet Maaseudun Sivistysliiton kanavalle Paikan tuntu -dokumenttivideot:

  • Life Aquatic Rauma
  • Kalanmaha-ympäristötaideteos Raumalla
  • TUNNE + TILA Oulussa 2016
  • Korkeasaaren henkilökunnan kokemuksia Grey Cube
  • Grey Cube Gallery: Gaia Carboni (2016)
  • Grey Cube Gallery: Päivi Allonen (2016)
  • Grey Cube Festival (2016)
  • Grey Cube Festival: Kiltit ihmiset
  • Grey Cube Gallery: Eeva –Liisa Puhakka & Katrin Caspar (2016)

 

ZOOVISION – torakkakypärä  Eero Yli-Vakkuri esittelee Zoovision terraariokypäräänsä. Kuva: Päivi Raivio

videodokumentti 3:12″

Katso tästä miten Grey Cube gallerioiden residenssitaiteilija Eero Yli-Vakkurin torakkakypärä Zoovision syntyy ja minkälaisia tausta-ajatuksia ”todellisuusfiltterillä” on. Teos syntyi kesällä 2015 yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu -hankkeen ja Helsingin eläntarhan kanssa.

Eero Yli-Vakkurin ja Päivi Raivion Uusi Apina -blogi  http://uusiapina.tumblr.com/


 

Zootopia – opaskierros / audioguide

Kuva: Tuukka Troberg_2015_Korkeasaari

Residenssitaiteilija Mia Mäkelän toteuttama Zootopia -opastettu kiertokäynti Korkeasaaressa tarjoilee annoksen tutkimustietoa taiteellisessa sommitelmassa. Lataa soittolista täältä omalle laitteellesi ja lähde posthumanistiselle tutkimusmatkalle atleettien, punkkarien, rakastajien ja kummitusten maailmaan.Tuotanto on osa Grey Cube Gallerioiden residenssiohjelmaa. Yhteistyössä Korkeasaaren eläintarha.

Mia Mäkelän ja Kristiina Ljokkoin Zoo Utopias -blogi  http://futureofzoo.tumblr.com/

Reitti vie syvemmälle eläinten elämään ja kykyihin, jotka eivät tule ilmi nopealla tarkastelulla. Jokaisella eläimellä on hämmästyttäviä tapoja ja taitoja, jotka kuitenkin tuntuvat tutuilta. Kana voi muuttua kukoksi ja suokukot valekoiraiksi. Emupariskunta onkin tyttöpari. Hirvet vetävät kännit jopa 50 kertaa elämässään ja makit saavat kiksejä myrkyllisestä tuhatjalkaisesta. Reitin varrelta löytyy myös haamuja ja kokonaisvaltaisia aistikokemuksia. Zootopia tuo eläimet lähelle kaltaisinamme tuntevina olentoina, jotka naivat, tanssivat ja elävät täysillä. Kuten eläintarhan vapaaehtoinen villieläin valkoposkihanhi, jonka sydän voi sykkiä yli 5 kertaa sekunnissa muuttolennon aikana. Zootopia kutsuu tanssimaan tuon jyskeen tahdissa. Zootopia toimii kartan ja kuunteluohjelman avulla, joita kävijä voi käyttää itse lataamalla ohjelman kännykkään tai muuhun äänilaitteeseen. Zootopia on suunnattu aikuisille.


 

Nautilo – installaation rakentamisesta videodokumenttiNautilo. Kuva: Rosanna McNaulty

Nautilo toteutettiin osaksi Checkpoint Leonardo näyttelyä Oulussa 2015. Museon pihamalle rakennettiin lumi/jää/ääni/kuva -installaatio: taiteilijat Seppo Mäkinen, Kristiina Ljokkoi, Petri Kuljuntausta. Näyttely on tehty yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja Oulun taidemuseon kanssa.

Katso video täältä


 

Why Birds Sing – videodokumenttigcg2--ymparistosivistys.fi-268x250

Katso tästä tallenne Why Birds Sing? -teoksen esityksestä Korkeasaaressa 7.6.2014. osana Grey Cube festivaalien ohjelmistoa 2014.

Filosofi ja muusikko David Rothenberg osallistui Grey Cube Festivaliin teoksellaan Why Birds Sing yhdessä Korkeasaaren trooppisten laululintujen kanssa. Balinkottaraiset, punaposkibulbulit ja viiriäiset pääsivät mukaan kokeelliseen musiikkiesitykseen, joka perustui lajienväliseen kommunikointiin ja improvisaatioon.


 

Karhufestivaali-dokumenttielokuva

Karhufestivaali 2014

Ilomantsin kirkonkylässä yhtyivät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen kulttuuriympäristö elokuussa 2014, kun Karhufestivaali levittäytyi kylänraitille ja yritysten portinpieliin. Tapahtuma houkutti pyörteisiinsä liki 4.000 katsojaa. Kirkonkylältä loppui maito, bensa ja pizzat, mutta selvisi myös, että tapahtumalle on kysyntää. Karhufestivaaleja vietetäänkin Ilomantsissa toistamiseen jo 20.–22.8.2015, karhunmetsästyskauden alkaessa. Vuosien myötä on tavoitteena luoda veistospuisto ”Tuhannen karhun maa”. Lue lisää täältä.

Karhufestivaaleilla neljän päivän aikana nähdyt ja koetut elämykset on tiivistetty Riitta Nybergin käsikirjoittamassa, Ari Tauslahden ohjaamassa ja Visio Video Oy:n toteuttamassa elokuvassa 20 minuuttiin. Elokuvan on tuottanut Maaseudun Sivistysliitto.


 

 

Poukama, kansiPoukama – uutta luovaa kalastuskulttuuria

Poukamakirja kertoo kalastuskulttuurin pitkästä perinteestä ja rakentaa sille jatkuvuutta nykypäivässämme. Kirjassa keskitytään etenkin kalannahan muotoiluun, tuotteistukseen, markkinointiin ja brändäykseen ‒ unohtamatta käsityöläisten konkreettista näkökulmaa ja vinkkejä tuotteiden valmistukseen. Toimittaja Ilmari Leppihalme. Maahenki Oy, Helsinki 2014
Julkaisu on ladatavissa e-kirjana täältä.

Lue lisää »


 

Iso siika – kirjoituskilpailun parhaat

Iso siika ‑antologia sisältää parhaat tekstit samannimisestä valtakunnallisesta kirjoituskilpailusta, jonka Maaseudun Sivistysliitto järjesti syksyllä 2012. Kilpailun aiheena oli kalastus ja kalastamiseen liittyvät perinteet ja elämäntapa pohjoisen Suomen alueella. Toimittaja Lauri Oino, kuvat Jaakko Heikkilä
Maahenki Oy, Helsinki 2014

 


 

Iso siika -dokumenttielokuvaIso Siika festivaalin ohjelma-juliste

Mystinen 15-metrinen Siika nousi kesällä 2013 jokea vastavirtaan ja toimi tanssija Reijo Kelan performanssiteoksen näyttämönä. Tornionjoella, Tornion ja Ylitornion kylissä ja rannoilla toteutettu liikkuva POUKAMA-festivaali kutsui vaellussiikaa takaisin perinteisille kutupaikoilleen. Lue lisää ja katso elokuva täällä »


 

vuosi-metsassa-heikki-willamo-maahenki--ymparistosivistys.fi-179x250Vuosi metsässä

Vuosi metsässä on valokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon persoonallinen, kokemuspohjainen kuvaus vuodenkierrosta metsässä sekä ihmisen tuntemuksista metsän hiljaisuudessa. Willamo kuvasi aineistoaan tasan vuoden ajan. Hän vietti mahdollisimman paljon aikaansa 200 hehtaarin suuruisessa rauhoitetussa eteläsuomalaisessa metsässä, valokuvasi ja tutki metsää ja sen lajistoa, nautti kiireettömistä metsäpäivistä ja värjötteli hyytävän kylminä kuutamoöinä miettien metsän elämää.


Hidas tanssi. Mäntyrunoja

Hidas tanssi. Risto Rasa.

Kirjailija Risto Rasa on koonnut Hidas tanssi -kokoelmaan mäntyrunoja modernin runoutemme suurimmista klassikoista terävimpään nuorten runoilijoiden kärkeen asti. Lue lisää »


Tunne maisemaTunne Maisema. Maahenki

Ympäristösivistyksen hankekokonaisuus käynnistyi Tunne maisema -pilottihankkeen myötä, jossa ympäristösivistys-käsitettä ja siihen liittyvää arvoulottuvuutta – eettisyys, ekologisuus, esteettisyys ja emotionaalisuus – avattiin yleisellä tasolla.  Lue lisää »

Julkaisuluetteloa täydennetään.