Ympäristöluotsi löytää nurkan takaa uutta hämmästeltävää

Ympäristöluotsitoiminnan valtakunnalliset koulutuspäivät pidettiin 10.-11.2.2016 Helsingissä, Lapinlahden sairaalan auditoriossa. Vanhan mielisairaalan miljöö on omiaan toiminnalle, jonka tarkoitus on herättää ihmisten kiinnostus oman nurkan takana oleville ennestään tuntemattomille paikoille.

Grey Cube Gallerioihin tarjottiin monipuolisesti teoksia

Korkeasaaren kauan tyhjillään olleet karhulinnat muuntuivat paikkasidonnaisen nykytaiteen näyttämöiksi ensimmäisen kerran keväällä 2014 ja saivat nimekseen Grey Cube Galleriat.

Näyttely- ja residenssiohjelma sekä Grey Cube Festival ovat saaneet innoitusta karhulinnojen historiasta ja paikan identiteetistä.

Grey Cube Gallerioiden painopiste on paikkasidonnaisessa taiteessa. Vuoden 2016 pääteema on paikallinen monimuotoisuus. Teosehdotuksia haettiin avoimella haulla kolmeen karhulinnaan näyttelyjaksolle kesäkuusta elokuun alkuun ja ehdotuksia esitys-, tanssi- ja äänitaiteeseen keskittyvään Grey Cube Festivaliin elokuulle. Nimensä mukaisesti Grey Cube -ohjelmisto sijoittuu valkoisen kuution (white cube) ja mustan laatikon (black box) välimaastoon ammentaen molempien taiteiden perinteestä.

Juuri päättyneessä teoshaussa kuraattorit Kristiina Ljokkoi ja Päivi Raivio saivat useita kymmeniä teosehdotuksia taidekentän laidasta laitaan. Tulevana kesänä nähdään jälleen kerran tuoretta nykytaidetta tuotuna sinne, missä kesäinen ihmisvirta on vilkkain.

SUURTEOS: Darwin´s Girls. kuva: Tuukka Troberg

SUURTEOS: Darwin´s Girls. kuva: Tuukka Troberg

Tähän mennessä Grey Cube -ohjelmistoon on osallistunut yli 100 taiteilijaa ja kaksi residenssitaiteilijaa. Vuosi 2016 tulee olemaan Grey Cube -ohjelmiston kolmas ja samalla viimeinen vuosi. Kesällä 2016 näyttelyteosten ja festivaaliesitysten lisäksi saaressa työskentelee myös yksi kutsutaiteilija. Grey Cube ja Maaseudun Sivistysliitto tekevät yhteistyötä Korkeasaaren eläintarhan kanssa.

Ympäristöluotsitoiminta laajenee

Maaseudun Sivistysliiton kehittämää ympäristöluotsauksen toimintamallia jalkautetaan parhaillaan uusille toimijoille ja alueille. 6.11.2015 kokoonnuttiin porukalla pyöreän pöydän ääreen pohtimaan toiminnan mahdollisuuksia ja jatkoa. Miten ympäristöluotsaus voisi hyödyttää eri organisaatioita ja alueita, mitä
osaamista tarvitaan ja mitä uusia sisältöjä eri tahot voivat tarjota?

Ympäristöluotsipalaveri. Kuva: Reeta Rönkkö

Yhteisessä pohdinnassa oli mukana ympäristöön ja vapaaehtoistoimintaan liittyviä organisaatioita laidasta laitaan. Metsähallitus, Museovirasto, Kulttuuria kaikille –palvelu, Eläkeliitto, Kulttuuriperintökasvatuksen seura sekä asiasta kiinnostuneita museoita ja kuntia. Kaikilla on yhteinen tarve tuoda ympäristöasiat uudenlaisten kohderyhmien ulottuville ja toisaalta saada vapaaehtoisia mukaan yhteisen ympäristötyön tekemiseen. Pohdinnassa oli myös perinteisen viranomaistyön ja vapaaehtoistoiminnan suhde ja niiden mahdollisuudet täydentää toisiaan ympäristön hyväksi tehtävässä työssä.

Aineettomien arvojen merkitys kasvaa jatkuvasti nykyisen materialismin ja tavaranpaljouden keskellä. Hyvinvointi ja onnellisuus syntyvät jostain muusta kuin omistamisesta. Ympäristöluotsaus on hyvä menetelmä aineettomien arvojen esiin nostamiseen ja uusien näkökulmien herättämiseen.

Ympäristöluotsipalaveri. Kuva: Reeta Rönkkö

Uusia ympäristöluotsikoulutuksia valmistellaan koko ajan eri puolille Suomea, suunnittelu on käynnissä ainakin Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Myös koulutettujen ympäristöluotsien jatkokurssitusta valmistellaan. Lisäksi keväällä 2016 toteutetaan ympäristöluotsikoulutusten vetäjien valmennus, jonka
avulla saadaan kouluttajia uusille alueille. Haluaisitko sinä tulla mukaan?

Lue lisää ympäristöluotsitoiminnasta.

Palaveriterveisiä Kuusiston piispanlinnan tiimoilta

Kirkon ylimysten hulppea linna Kuusistossa oli täynnä aikansa arjen ylellisyyttä ja uudenaikaisia ratkaisuja maailmalta. Keskiajalla piispan palatsi oli katolisen Suomen hengellisen elämän ja poliittisen vallan keskus. Linnan tarina päättyi, kun kuningas Kustaa Vaasa määräsi piispanlinnan purettavaksi uskonpuhdistuksen jälkeen. Loiston päivistä jäi jäljelle vain raunio. (http://www.luontoon.fi/kuusisto)

Haluaisitko sinä olla ympäristöluotsi?

Ihanaa vertaisihmettelyä

Harvoin sitä saa työaikana pohtia mille puolukka tuoksuu, miksi kunnantalo on ruma rakennus tai mihin lempipaikkaan haluaisin muutkin tutustuttaa. Viime aikoina olen saanut. Eikä sitä ole tarvinnut tehdä yksin, vaan olen päässyt miettimään näitä asioita yhdessä muiden kanssa.

Potkua pilotista

Aloitimme ympäristöluotsitoiminnan sisällön ja toimintamallin kehittämisen Maaseudun Sivistysliiton työntekijöiden yhteistyönä keväällä 2013. Ympäristöluotsauksen idea oli syntynyt metsäaiheisen valokuvanäyttelyn innoittamana Jyväskylän taidemuseolla ja nyt asian eteenpäin vieminen oli annettu meidän käsiimme. Ihana innostus!

Ensimmäinen pilottikoulutus järjestettiin Kuopiossa. Yhdeksän eri-ikäistä ja eri tavoin ympäristöstä kiinnostunutta ihmistä ryhtyi yhdessä etsimään uusia näkökulmia lähiympäristöön. Aiheisiin paneutumista, yhteisiä keskusteluja ja tiedon jakamista. Mitä kannattaa nähdä ja näyttää muillekin, missä ovat lähialueen epäpaikat ja hylättyjen takapihojen aarteet, voiko hakkuuaukko olla kaunis ja saako kuka vain tehdä ympäristötaidetta? Tähtitaivas Kallaveden yllä tyynenä lokakuun iltana melkein keskellä kaupunkia mutta silti täysin erämaassa. Moni ihana asia löytyy melkein takapihalta, mutta tarvitaan joku joka ottaa mukaan ja innostaa.

Käsi 2

Toiminta laajenee

Ensimmäisestä koulutuksesta saatiin hyvää palautetta ja siitä tietenkin innostuttiin kehittämään lisää. Uusia paikkakuntia, lisää kouluttajia, erilaisia osallistujia. Toisella paikkakunnalla painotetaan kulttuuriympäristöä tai teollista perintöä, toisella taas mennään metsään ja mietitään ympäristöasioihin vaikuttamista. Tärkeintä on se, että yhdessä pohditaan miten ottaisin tämän teeman huomioon omissa luotsauksissani. Miten kerron jokamiehenoikeuksista maahanmuuttajille, miten saan porukan innostumaan yhteisestä yrttimaasta taloyhtiön takapihalle tai miten pohdin hiilijalanjälkeä päiväkotilasten kanssa.

Ympäristöluotsitoiminnan kehittäminen on ollut opettavainen matka myös kouluttajalle. Olen päässyt tutustumaan moniin ennen näkemättömiin paikkoihin ja aiheisiin. Varsinkin alussa oli usein sellainen olo, että mitä minä osaan antaa näille todella monipuolisesti ympäristöasioihin perehtyneille osallistujille? Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, mitä kukin osallistuja tai kouluttaja tietää, vaan se että kaikki ovat valmiita katsomaan asioita uudesta näkökulmasta. Ja se, että osallistujilla heräisi innostus ottaa muutkin mukaan omille löytöretkilleen lähiympäristöön.

Haluaisitko sinä olla ympäristöluotsi?

Reeta Rönkkö on kyläkehittäjä ja ympäristöluotsikouluttaja Maaseudun Sivistysliiton Itä-Suomen aluekeskuksessa. Harrastuksina mm. monipuolinen luonnossa liikkuminen, kotiseututyö sekä yhdistys- ja kylätoiminta.

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Maaseutupolitiikkaa -sivustolla.

Grey Cube -residenssitaitelijat 2015

Grey Cube Gallerioiden residenssitaiteilijat Eero Yli-Vakkuri ja Mia Mäkelä tekivät residenssikaudellaan kaksi hyvin erilaista, mutta erittäin mielenkiintoista tuotetta, joita Korkeasaaren asiakkaat voivat käyttää jatkossakin.

Grey Cube Festival 4.9.2015 Korkeasaaressa

Perjantaina 4.9. Korkeasaaressa kohtaavat kaksi tapahtumaa: Grey Cube Festival ja Kissojen yö. Taide-festivaalin ja eläintarhan oman ohjelman lomittaisuus synnyttää mielenkiintoisia näkymiä niillekin, joita taide ei välttämättä muutoin saavuta tai kosketa.

Yleisöä. Kuva: Tuukka Troberg

Yleisöä. Kuva: Tuukka Troberg

SQUEEZED HUMANITY | UTOPIA | LICKING THINGS | CLEANING WOMEN | ZOOTOPIA | ZOOVISION

Tanssitaiteilija, koreografi Taneli Törmä / Location X tuo Korkeasaareen Squeezed Humanity -projektin. Kestollisessa teoksessaan Törmä kutsuu eri alojen taiteilijoita galleriatilaan tapaamaan häntä ja antamaan impulsseja tanssitaiteilijana työskentelemiseen poikkeuksellisissa olosuhteissa.
klo 17-23 Grey Cube Galleria I

Utopia on tanssivien konferenssien kautta muodostuva teos yksilöiden tulevaisuuden haaveista ja niiden suhteesta laajempiin yhteiskunta utopioihin. Työryhmä Sari Palmgren, Maria Saivosalmi, Lotta Suomi, Jukka Peltola, Jukka Tarvainen, Janne Masalin, Tuomas Norvio, Heikki Paaso- nen ja Karoliina Koiso-Kanttila
klo 17.30-19.30 Grey Cube Galleria II

Licking Things on kvartetto kahdelle tanssijalle ja kahdelle muusikolle. Teoksessa kohtaavat elävä musiikki ja eläimellinen liike. Musiikin säveltävät yhteistyössä viola da gamba muusikko Mikko Perkola ja elektronisen musiikin tekijä Tuomas Norvio. Työryhmän tanssitaiteilijat ovat koreografi Sari Palmgren ja Saara Töyrylä. Korkeasaaressa nähtävä teos on demo harjoitusprosessista. Teos saa ensi-illan Zodiak – uuden tanssin keskuksessa syksyllä 2016.
klo 21.00-21.30 Grey Cube Galleria II

Cleaning Women soittaa sähköisesti vahvistetuilla kodin siivousvälineillä kuten pyykkitelineillä, pesukoneilla ja roskapöntöillä. 13-vuotias yhtye on urallaan esiintynyt rock-klubeista konserttisaleihin yli kahdessakymmenessä maassa, mm. Kiinassa, Kanadassa, Venäjällä sekä useassa Euroopan maassa. Yhtyeessä soittavat CW01 (Risto Puurunen), CW03 (Timo Kinnunen) ja CW04 (Tero Vänttinen).
klo 22.30-23.15 Grey Cube Galleria II

Festivaalipäivänä yleisö pääsee tutustumaan residenssitaiteilija Eero Yli-Vakkurin Zoovision-terraariokypärään, jonka sisällä vaeltavat sirkat ja torakat. Kypärä on käytössä ja kokeiltavissa molemmilla festivaaleilla 22.8. ja 4.9.

Mitä eläintarhassa kävijät oikeastaan tietävät eläimistä joita katselevat? Residenssitaiteilija Mia Mäkelän toteuttama Zootopia -opastettu kiertokäynti Korkeasaaressa tarjoilee annoksen tutkimustietoa taiteellisessa sommitelmassa. Reitti vie syvemmälle eläinten elämään ja kykyihin, jotka eivät tule ilmi nopealla tarkastelulla. Zootopia tuo eläimet lähelle kaltaisinamme tuntevina olentoina, jotka naivat, tanssivat ja elävät täysillä.

Zootopia on suunnattu aikuisille.
Kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

Sisäänpääsy Korkeasaaren pääsylipulla.
Ohjelman tai aikataulujen muutokset mahdollisia.

Korkeasaaren kauan tyhjillään olleet karhulinnat muuntuivat paikkasidonnaisen nykytaiteen näyttämöiksi kesällä 2014 osana Maaseudun Sivistysliiton alulle panemaa Paikan tuntu –hanketta ja saivat nimikseen Grey Cube Galleriat. Näyttelyohjelma sekä kahdelle eri päivälle levittäytyvä Grey Cube Festival ovat saaneet innoitusta karhulinnojen historiasta, eläintarhan tematiikasta ja paikan identiteetistä. Grey Cube Galleriat sijoittavat itsensä valkoisen kuution (white cube) ja mustan laatikon (black box) välimaastoon ammentaen molempien taiteiden perinteestä.

Grey Cube Festivalia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Keskitien tukisäätiö, Helsingin kulttuurikeskus ja Taiteen edistämiskeskus.

CityTorppari valittu!

Maaseudun Sivistysliitto valitsi seitsemän hyvän hakemuksen joukosta perheen, josta tulee CityTorppari Mustikkamaan Syötävään Puistoon heinäkuuksi 2015.

CityTorppariksi keskelle Helsinkiä

Etsimme Mustikkamaalle heinäkuuksi CityTorpparia, joka tuo viljely- ja luontotaitoja kaupunkilaisten tueksi ja iloksi keskelle Helsinkiä, Korkeasaaren kainalossa olevaan saareen.

Matkaan jo käy!

Kotisohvalla matkustaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Ei tarvita kuin Google Maps, sen kaveriksi mukavan suuri näyttö ja voilá – ihastelet Reykjavikin merellisiä näkymiä tai kuljeskelet Kolkatan kaduilla. Netti on pullollaan huikeita 360° panoraamoja ja videokuvaa maailman eri kolkilta, vaikeaa on ainoastaan valinta.

Harjoittelijaksi Syötävään Puistoon?

Haemme viljelyalan, puutarha-alan tai hyötykasveihin suuntautunutta viheralan opiskelijaa työssäoppimisjaksolle Syötävään Puistoon, Mustikkamaalle Helsinkiin, kesä-, heinä- ja elokuuksi.

-->