Luotsit

Ympäristöluotsit ovat ympäristöstä eri tavoin kiinnostuneita ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan muitakin mukaansa löytöretkille kotiseudun lähiluontoon ja uusiin ympäristöihin.

Ympäristöluotsit rohkaisevat tarkkailemaan elinpiiriä aistit herkkinä ja tarpeen tullen toimeenkin tarttuen. Ympäristöluotsin kanssa voi esimerkiksi suunnitella, miten adoptoidaan jokin lähiseudun kohde ja ryhdytään pitämään siitä yhdessä huolta. Ympäristöluotsaus on vapaaehtoistyötä oman elinympäristön hyväksi.

Ympäristöluotsit voivat toimia esimerkiksi lapsi-, nuoriso-, seniori- tai erityisryhmien kanssa tai kyläyhdistysten ja järjestöjen parissa. Vertaistoimintaa voi tehdä myös omassa tuttavapiirissä tai naapurustossa.

Haluaisitko katsoa ympäristöä uusin silmin ja ryhtyä luotsiksi? Maaseudun Sivistysliitto järjestää ympäristöluotsitoiminnan esittelyjä ja valmennuksia vuonna 2015 mm. Varkaudessa, Joensuussa ja Oulussa. Yhteistyökumppanien kautta koulutusta toteutetaan myös Turussa.

Ympäristöluotsien valmentaminen on Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistyksellisen teeman keskeinen, koko maassa käytettävä työmenetelmä. Tutustu Ympäristöluotsit-oppaaseen.