Syötävät Hyönteiset

Syötävät hyönteiset ovat trendi, joka on rantautumassa myös pohjolaan. Ötököiden syöminen ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu vaan sitä on tehty iät ja ajat jo ennen kuin nykyisistä trendi sirkoista ja muista on puhuttukaan. Hyönteisiä on kasvatettu proteiinin lähteeksi muun muassa eläinten ruuaksi jo kauan. Ihmisten ruuaksi kaavailtu ötökkäbuumi kuitenkin vielä odottelee ja junnaa monen asian summan takia paikoillaan. Yksi suurimpia syitä miksi hyönteiset eivät vielä ole päätyneet ravintoloiden menuihin sekä kauppojen hyllylle on niistä puutteellisesti tehdyt terveystutkimukset. Ainoastaan laboratorio olosuhteissa kliinisesti kasvatetut sirkat ovat muun muassa EU:n säädöksien mukaisia ja siksi ainoa hyönteisruoka, mitä on laillista prosessoida ja jälleenmyydä kuluttajille. Muurahaiset, toukat ja muun muassa jopa torakat voisivat olla ruokana maittavia, ekologisia ja proteiinipitoisia lisiä kasvavaan ruuan tarpeeseemme maapallolla. Ajatukseen täytyy kuitenkin tottua ja hiljalleen sitä kohti ollaankin menossa. Aloitteiden ja aktiivisten yrittäjien voiman vuoksi sekä ympäristöystävällisyytensä takia on kutienkin selvää, että muutoksia täytyy tapahtua ruokateollisuudessamme. Hyönteiset ovat hiilijalanjäljeltään ja tuotannoltaan hyvinkin ympäristöystävällistä ruokaa. Lihateollisuuden piirissä, kun kuitenkin muun muassa kylmäsäilytyksessä ja lihakarjan veden ja ravinnontarve on huimissa lukemissa. Samaisen määrän proteiinia saaminen sirkkojen kasvatuksessa on siis ekologisempi vaihtoehto. Ja sirkkoja myös voi koti kasvattaa omassa kodissaan itse ruuaksi samoin jauhomatoja ja miksipä ei metsäisellä reissulla voi poimia terveellisiä metsämuurahaisiakin omaan ruokapöytään lihan korvikkeeksi tai koristeeksi ruokiin.

Hyönteisten syöminen on vielä tabu

Hyönteisten syöminen vielä tabu

Se miten hyönteisiin suhtaudutaan vielä Suomessa ei tue sen kaupallistamista, sillä hyönteisiin liittyy paljon pelkoja ja ennakkoluuloja. Monet kertovat suoraan asiasta kysyttäessä, etteivät olisi koskaan halukkaita kokeilemaan sirkkoja, saati muita hyönteisiä. Vain valveutuneimmat ja uskaliaimmat ekoruuan ystävät kokeilevat ja tosin siinäkin ovat hyvin varovaisia. Nyt lähinnä kaikki sirkka ja ötökkämaistelut ovat uutta, kiehtovaa ja eksoottista, eikä löydä paikkaansa kuluttajien joukosta. Monet yritykset, jotka yrittävät lyödä sirkoiksi läpi markkinoilla kokevat karvaan todellisuuden ja joutuvat ajamaan liiketoiminnan alas liian vähäisen menekin seurauksena. Asia siis kiinnostaa, mutta sille ei ole vielä tarpeeksi asiakkaita. Nyt tarvitaan uranuurtajia, sellaisia auroja, jotka puskevat sirkat suomalaisten sydämiin terraario kerrallaan. Ehkäpä suomalaisille olisi helpompaa ensin tottua ajatukseen, mettä muutaman prosentin osa sen suolaisen leivonnaisen taikinajauhoista tai vaikkapa ihanan mehevän kiviuuni hapanleivän taikinasta löytyy jauhettuna sirkkajauhoja, pienellä printillä tietenkin ja mahdollisimman huomaamattomasti. Ja siitä sitten hiljalleen voisivat kylmät sydämet heltyä sirkan olevan todellakin ihan normaali ainesosa joka päiväisissä tuotteissamme. Monelle sirkkojen syöminen on sama kuin muunkin lihajalosteen syöminen. Jos se ei saavuta elävää ulkomuotoaan vaan se on prosessoitu vaikkapa jauheeksi ja siitä ei ylikorosteta tai korosteta laisinkaan sitä, että kyseessä on hyönteinen, se voisi lyödä läpi markkinoillamme. Mutta eihän sitä kanankoipeakaan kovin moni lihansyöjä halua nähdä höyhenien peitossa verisenä ja raakana. Jollekin voi olla liikaa nähdä ne muutamat jäljelle jääneet haihtuvatkin koiven päällä ennen uuniin laittoa ja siksi jättää syömättä koko lihan. Jos kaikki liha tuotettaisiin prosessoimatta sitä ja kaunistelematta, olisi meillä aivan toisenlainen lukema lihansyöjän ja kasvissyöjän tilastoissa. Tietoisuus asioiden laidasta ja eläinteollisuudesta muuttaa ihmisiä joka ikinen hetki ja joka ikinen päivä kohti kasvisruokavaliota. Se on meidän tulevaisuus. Mutta proteiinia ilman emme voi elää ja hyönteiset voisivat olla se, uusi lähde, joka maistuisi vaikkapa kasvissyöjällekin, kuka esimerkiksi syö kuitenkin kalaa ja mereneläviä.