Veden alla - Hanke on päättynyt

Vedenalaisia ja Itämereen liittyviä teoksia, teemanäyttelyitä, vedenalaisia konsertteja ja erilaisia yhteisöllisiä ekotekoja toteutettiin osana Paikan tuntu -hanketta Oulussa ja Raumalla.

Kesällä 2016 suuntasimme Raumalle ja Selkämerelle. Veden alla - ympäristötekoja taiteen keinoin toteutettiin yhdessä Rauma Biennale Balticum -näyttelyn kanssa. Osallistuimme myös Blue Sea Film festivaalille Raumalla. Vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloitti Rauman uimahallin tilat.

Kalanmaha -ympäristötaideteos (2016) valmistui yhteistyössä kuvataiteilija, biologi Maritta Nurmen ja majakkasaarella kesän aikana vierailleen yleisön kanssa. Maritta Nurmi räätälöi, virkkasi ja rakensi yhdessä merenkulkijoiden ja maakrapujen kanssa Kalanmaha -teoksen kesä-elokuun aikana. Valmiit teokset sijoitettiin Kylmäpihlajan majakkasaarelle sekä Rauman vanhan viereen Kirkkosillan kupeeseen, jossa niitä saivat ihailla tuhannet vieraat ja ohikulkijat. Teoksen lähtökohtana oli valtamerien muovipyörteet eli meren roskaantuminen sekä roskien erilaiset maatumisluvut. Maritta Nurmi työskentelyjakso Raumalla oli myös osa Paikan tuntu -hankkeen residenssitaiteilijakokeilua, joka toteutettiin yhdessä Rauman kaupungin ympäristöviraston ja Wihertoimen kanssa. Videodokumentti: katso YouTube. Lue lisää myös Paikan tuntu -kirjasta, jossa teosta ja tapahtumia esitellään laajemmin.

”Kyllä teos pisti minut ajattelemaan meren roskaantumista!”

”Numerot olivat helppo tapa aloittaa keskustelu ja päästä sitä kautta sisälle teokseen ja sen ajatusmaailmaan.”

”Raumalaiset ihastuivat näihin kaloihin ja haluavat jatkaa ympäristökasvatusta niiden avulla tulevinakin vuosina.”

”Rauma kiittää!”

Life Aquatic -vedenalaisten konserttien ja äänimaisemien sekä veistosten kokonaisuus (2016) Rauman Uimahallissa tarjosi elämyksiä niin veden alla kuin veden päälläkin aamusta iltaan. Veden alla kuunneltava live-konsertti toteutettiin ensimmäisen kerran Suomessa. Taiteilijaryhmän muodostivat säveltäjä, muusikko Petri Kuljuntausta ja kuvataiteilija Kristiina Ljokkoi. Iltakonserteissa esiintyivät lisäksi: Takku Ylinen, Surina / Ville Eriksson, Jarno Tikka/Tuomas Toivonen. Yhteistyössä olivat mukana Rauman kaupungin liikuntapalvelut, Rauman Taidemuseo, Suomen ympäristökeskus SYKE sekä Äänirasia Tapahtumantekijä. Videodokumentti: katso YouTube. Lue lisää myös Paikan tuntu -kirjasta, jossa tapahtumaa esitellään laajemmin.

”Merikasvillisuus kelluvissa pienoismaailmoissaan ja pinnanalaiset suloiset ambientit. Mahtava konsertti!”

”Taianomainen Life Aquatic hurmasi.”

”Todella ikimuistoinen ilta! Vieläkin olo on kuin muissa maailmoissa!”

”Kiehtova ja erilainen taidetapahtuma.”