Huonekalujen suunnittelu orgaanisista materiaaleista

Huonekaluissa, kuten muissakin esineissä, voidaan käyttää erilaisia materiaaleja. Nämä voivat olla joko orgaanisia tai epäorgaanisia. Monet suosivat näistä ensimmäistä niiden ekologisuuden vuoksi. Ensimmäiset ihmisten käyttämät materiaalit olivatkin esimerkiksi puuta tai nahkaa. Niitä käytettiin kaikessa mahdollisessa joko erikseen tai yhdessä. Muita orgaanisia materiaaleja voivat olla paperi, luu tai erilaiset biomateriaalit. Nykyään huonekaluja voidaan valmistaa bambusta, villasta, pellavasta ja esimerkiksi kivestä. Kivestä saadaan mitä upeampia keittiön tasoja tai lattialaattoja. Huonoja valintoja ovat muovit ja muut synteettiset materiaalit.

Suunniteltaessa orgaanisia huonekaluja, tulee niissä ottaa ulkonäön lisäksi huomioon erityisesti niiden kestävyys esimerkiksi painon suhteen. Tuolin tulee kestää painavaakin kuormaa eikä pöytä saa notkua. Huonekalun materiaalin tulisi kestää myös jonkin verran iskuja ja niiden tulisi olla naarmuuntumattomia. Lisäksi tulisi varmistaa tuotteiden turvallisuus. Paloturvallisuuden lisäksi tulee ottaa huomioon erilaisten tuholaisten mahdollisuus.

Huonekalujen täytteissä otetaan huomioon materiaalin terveellisyys. Täytteitä voidaan valmistaa erilaisista materiaaleista, kuten luonnonkumi tai jouhet. Ne eivät ole niin paloherkkiä kuin esimerkiksi yleisesti käytetty pumpuli. Lisäksi niistä ei haihdu vuosien aikana ilmaan mitään myrkyllisiä yhdisteitä. Tämä on asia, johon ihmiset kiinnittävät huomiota yhä enemmän.

Muoveissa käytettävät ftalaatit ovat puhuttaneet viime vuosina. Ne ovat muovinpehmentimiä, jotka ovat terveydelle haitallisia. Niiden käyttöä on kuitenkin vähennetty huomattavasti aikaisempaan verrattuna tietouden lisääntyessä ihmisten keskuudessa. PVC-muovi sisältää ftalaatteja usein 16-60%. DEHP- ja DBP-ftalaatit on luokiteltu jopa lisääntymiselle vaarallisiksi. Nykyäänkin monissa tuotteissa onkin onneksi merkintä, joka kertoo tuotteen olevan ftalaatiton. Suomalaiset arvostavat ftalaatittomia tuotteita ja pitävätkin sellaisia tuotteita korkeammassa arvossa, jossa ei noita aineita ole. Olemmekin siirtymässä pikkuhiljaa myrkyttömämpään elämään.

Myrkyttömyys?

myrkkyjä vapaa

Ihmiset arvostavat orgaanisia tuotteita niiden myrkyttömyyden vuoksi. Ne eivät sisällä erilaisia myrkyllisiä suoja-aineita esimerkiksi tulipaloa vastaan. Tämä voi olla hyvä tai huono asia. Toisaalta vaikka suoja-aineita ei olisikaan, eivät luonnolliset materiaalit syty niin helposti, kuin erittäin tulenarat synteettiset materiaalit.

Myrkkyjen suhteen tulisi ottaa huomioon esimerkiksi orgaanisena pidetyn nahan terveysvaikutukset. Nahka värjätään ja käsitellään kaikenlaisia karsinogeenejä sisältävillä aineilla. Tekonahka ei ole sen turvallisempi vaihtoehto. Ekologisen tuotteen värjäys on yleisestikin mietinnän arvoinen asia. Yksi seikka on myös esimerkiksi puisten huonekalujen liimaukseen käytetty aine. Monelle tulee puisesta huonekalusta ensimmäisenä mieleen ekologisuus, mutta mikäli puumateriaali on liimattu yhteen myrkyllä, muuttuu huonekalun myrkyttömyys merkittävästi. Kannattaa tutkia huonekalun turvallisuus selvittämällä, mistä materiaaleista huonekalut on tehty, mistä käytetty materiaali on peräisin ja mitä värjäämiseen on käytetty.

Haitallisten ainesosien haihtuminen ilmaan korostuu tiloissa, joissa on käytetty runsaasti sellaisia huonekaluja, joista aineita vapautuu. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi toimistotuolit. Varsinkin uudet sellaiset. Niitä saattaa olla yhdessä kokoushuoneessa jopa kymmeniä ja tällöin altistus moninkertaistuu. Riittävä tuuletus onkin tärkeää. Työpaikan työntekijät arvostavat varmasti, mikäli työtiloihin on ostettu turvallisia huonekaluja, jotka eivät sisällä haihtuvia haitallisia ainesosia tai yhdisteitä. Samaan asiaan kannattaa kiinnittää huomiota myös oppilaitosten kalusteissa.

Myrkyttömyyden ja ekologisten materiaalien lisäksi yksi huomioonotettava asia kalusteissa on niiden eettisyys. Kukaan ei halua ostaa lapsityövoimalla valmistettuja tuotteita. Tai halvalla orjatyöllä. Useimmat ihmiset kiinnittävät huomiota työntekijöiden oloihin ja haluavat tukea sellaisia huonekaluvalmistajia, jotka pitävät hyvää huolta työntekijöistään. Heidän tulisi työskennellä turvallisissa olosuhteissa, ihmisoikeudet huomioonottaen. Tässä kohtaa se halpa tehdas Kiinassa ei ole se paras vaihtoehto. Suomalaisuus on meille suomalaisille valtti, joka saa useimmat ostamaan tuotteen. Kotimaisuus usein myös tarkoittaa säännösten mukaan tehtyä työtä. Näitä asioita kannattaa sekä valmistajan että kuluttajan pitää mielessä.

© 2021 Paikan tuntu