Kehittyvien Maiden Ruoka Trendiksi Länsimaihin

Monet ensiarvoiset ruuat, joita jo kauan on syöty kehittyvissä maissa nousevat yhä uudelleen ja uudelleen trendi ruuiksi länsimaihin. Muun muassa monet viljat, jotka ovat eksoottisia suomalaiselle, ovat joka päiväistä ruokaa kehittyvässä maassa. Kasvisruokavalion yleistyessä erilaiset pavut, linssit ja siemenet ovat löytäneet tiensä ruokalautasellemme, mutta nekin ovat usein aivan perinteistä joka päiväsitä ruokaa jossakin muualla. Nyt vuorossa ovat hyönteiset. Länsimaihin on rantautumassa trendi hyönteisten syömisestä. Varsinaiseen ruokavalioon ne eivät kuitenkaan vielä monelle kuulu vaan ovat eksoottinen snacks tai lisäainesosa ruuassa, jota myydään sen trendikkyyden vuoksi suurilla summilla kuluttajille. Sirkoista ja muista syötävistä hyönteisistä, kun kuitenkin on suuresti tulossa iso apu kasvavaan ruuan pulaamme. Lihatuotannon vähentyessä tilalle tarvitaan energiatehokasta ja helposti kasvavaa ruokaa ruokkimaan ylikansoitettua maapalloamme ja hyönteiset sopivat tähän kuin nakutettu. Monissa kehittyvissä maissa hyönteiset kuuluvatkin perus arkeen ja eivät hetkauta kansaa. Suomessa tosin on vielä toisin ja jos kertoisimme menneelle sukupolvelle, että nykypäivänä juottolasta saa paahdettuja ötököitä oluen seurana, he eivät voisi tätä varmastikaan uskoa. Hassua on se, että nälän hädän aikoihin Suomessa ei sirkkoja tai muita ötököitä tajuttu hyödyntää tai esimerkiksi muurahaisista ei saatu tärkeää proteiinia. Nyt asiat ovat kumminkin toisin ja metsän muurahaiset voisivat sopia lautaselle kuin lautaselle, jos ne vain saavat ansaitsemansa arvon kuluttajien mielessä.

Trendi ruokia menee ja tulee

Trendi ruokia menee ja tulee

Avokadonpastan tapaiset trendit, jotka saavat räjähdysmäisesti huomion tulee ja menee. Mutta ongelmaksi koituu juurikin tuo trendikkyys ja markkinointi monen toisen vastaavan ruuan osalla. Hyönteisistä povataan kovaa ja kasvavaa trendiä, mutta se onko maailman ja varsinkin länsimaat siihen vielä valmiita, ei olla sata varmoja. Useinkin käy nyt niin että hyönteisiin keskittyneet yritykset saavat mediahuomion ja asiakas huippunsa saavuttavatkin nopeasti. Se miten nopeasti se myös laskee, on huomattavaa. Eli median ja uutuudenviehätyksen perässä juoksevat asiakkaat kyllä testaavat, mutta vakituisia asiakkaita ja jatkuvaa asiakas virtaa ei olla oikein onnistuttu missään saavuttamaan. Trendiksi usein nousevat sellaiset ruuat, jotka saavat hyväksynnän medialta. Mutta nyt tuntuu, että hyönteiset ovat sen tehneet ja kansa taistelee sitä vastaan. Tarvitaan suunnan näyttäjiä ja henkilöitä, vaikkapa kuuluisuuksia ja perustallaajien piiriin sydämensä iskostuneita persoonia puhujan penkille. Jos linnan juhlissa nähdään joku vuosi vaikkapa sirkkaleivoksia, voi olla, että sitä kautta tuo ekoruoan päätyisi monen muunkin lautasille. Ja jos sirkka sekä muusta ötökkäruuasta saadaan taloudellisesti järkevä bisnes, miksi ei sitä hyödynnetä sellaisissakin ruuissa missä se saa jäädä oleskelemaan ainesosalistalle sellaisenaan ilman turhaan median hälyn pölyä sen ympärille. Nyt tarvitaan uusia ravintoaineita, joita on helppo, nopea ja ekolokista kasvattaa ilman liiallista veden ja ravinnon tarvetta. Tähän ötökkä bisnes perustuu ja sen takia sen tuominen ja saaminen markkinoille olisi tarpeen ihan joka näkö vinkkelistä.

Sirkkaa ja jauhomatoa

Tällä hetkellä säädökset estävät kaikenlaisen ruuan saamisen markkinoille ja varsinkin tautiepäilykset ja allergeenit ovat suuri puheenaihe hyönteisruuassa. Siksi laki määrää tarkasti niiden myymisestä vieläkin ja monet yritykset odottavat sitä hetkeä, kun markkinoilta vapautuu uusia hyönteisiä tuotettavaksi ja maisteltavaksi kuluttajille. Se mikä toimii ja mikä ei, on vielä kuitenkin arvoituksellinen, mutta hyönteiset ovat tulleet jäädäkseen ja toivottavasti tulevaisuudessa löytyvät yhä useamman ja useamman henkilön ja talouden kauppalistalta. Ötökät ovat tulevaisuuden ruokaan.   

© 2021 Paikan tuntu