Kestävät huonekalut

Kestävät huonekalut

Maailma muuttuu ja kehittyy. On kuitenkin sellaisia asioita, jotka ovat yhä mukana arjessamme ja välillä unohdamme, että ne ovat olemassa. Keskitymme helposti kokonaan johonkin muuhun ja välillä yllätymme, mitkä asiat ovat yhä edelleen siellä, missä ennenkin.

Samaan aikaan olet varmasti ajatellut joskus, että ”ennen asiat olivat paremmin”. Kuulostaako tutulta? Ennen vaatteet ja kengät kestivät paremmin, ennen autoillakin pysty ajamaan enemmän ja mitä kaikkea. Kuinka monesti olet ajatellut, että entisaikojen huonekalutkin kestivät paremmin, kuin nykyisin?

Huonekalut ovat nimittäin yllättävän merkittäviä asioita jokapäiväisessä elämässämme, emmekä aina kiinnitä niihin huomiota. Kiinnitämme usein huomiota, jos jokin asia ei toimi tai huonekalu on rikki, mutta silloin, kun se toimii, se tuskin saa juurikaan huomiota itselleen. Paitsi ehkä sänky ja vessanpönttö.

Kestävä ajattelu ei kuitenkaan ollut sellaisessa muodossa, kuin sen mitä tunnemme nyt. Aikaisemmin huonekalujen tuli oikeasti kestää kesät-talvet. Niitä ei nimittäin saanut ihan noin vain, eikä niitä hankittukaan mitenkään erityisen paljon. Huonekalujen tuli olla käytännöllisiä, mutta samalla koristeellisia ja niillä näytettiinkin usein talouden varakkuutta.

Osittain tehdään myös niin. Hauskaa on kuitenkin nähdä, että historian myötä krumeluuri on vähentynyt ja minimalistista arvostetaan yhä enemmän. Voiko siis olla, että nykyajan kestävä huonekalu noudattaakin ”less is more”-ajattelua, eli vähemmän on enemmän?

Mitä sitten oikeastaan ovat kestävät ja kestävän ajattelun huonekalut? Miksi meidän tulisi välittää siitä, että huonekalut kestävät? Saammehan helposti niitä aina vaikka Ikeasta lisää, eikö vain? Huonekalukauppojakin on runsas määrä, kunhan vain valitset itsellesi sopivimman. Mitä jos kuitenkin ajattelisimme asiaa toisin?

Miksi huonekalujen tulisi kestää

Miksi huonekalujen tulisi kestää

Ei varmasti ole kovin montaa taloutta, jossa voitaisiin tehdä usein, kuten pari kertaa vuodessa huonekalujen uudistusta. Varsinkin isot kalusteet hankitaan moniksi vuosiksi ja korkeintaan vaihdetaan lisäsohvatyynyjen väriä välissä, ehkä ostetaan uusi viltti.

Jostain syystä kuitenkin olemme ajautuneet siihen, että emme halua panostaa ja maksaa hyvistä huonekaluista, vaan suosimme aina edullisinta ja sellaista, joka on helppo saada. Kestävät huonekalut eivät kuitenkaan edusta pelkästään sitä, että ne kestäisivät käyttöä, vaan ne edustavat paljon montaa muutakin asiaa.

Oletko koskaan miettinyt, minkälaisen tien jokin pienikin huonekalu saattaa kulkea päästäkseen sinun kotiisi? Millainen mahtaa olla kyseisen huonekalun hiilijalanjälki? Suosimme tietysti edullista, mutta samalla saatamme unohtaa, mikä huonekalun merkitys oikeastaan on.

Olet ostamassa itsellesi asiaa, joka tulee olemaan osa elämääsi useita vuosia. Sitä katsotaan, siihen kosketaan ja sitä käytetään. Harvemmin ostetaan huonekaluja, joita ei käytetä lainkaan. Samaan aikaan kyseinen huonekalu on matkustanut lähes koko maailman ympäri ja pahimmillaan se on valmistettu tehtaassa, jossa työntekijöiden oikeudet eivät ole huipussaan.

Kestävän ajattelumallin mukaan ostokset voivatkin olla muutakin kuin sitä, että ne kestävät sitä käyttöä. Voit nimittäin huonekaluostoksillakin valita materiaalia ja löytää sellaisen, jossa e ikäytetä uhanalaista puulajiketta. Voit myös valita paikallisen huonekalujen suunnittelijan, joka toteuttaa itse huonekalun tilaustyönä ja paikallisesti.

Tällaisilla pienillä valinnoilla voit tukea omaa yhteisöäsi ja varmistaa, että hyöty on mahdollisimman suuri. Ei meidän tarvitse tukea isoja yhtiöitä ja halpaa työvoimaa, kun voimme oikeasti miettiä huonekalujen kestävyyttä ja eettisyyttä. Usein sellaiset huonekalut, jotka ovat laadukkaita, ovat myös sellaisia, joita on ilo katsoa pitkään.

Oletko myös ajatellut, kuinka arvokkaita antiikkihuonekalut ovat? Voit siis huonekalua ostaessasi miettiä, että se on melkeinpä sijoitus tulevaisuuteen. Kun jossain vaiheessa haluat luopua siitä, sinun ei tarvitse heittää sitä pois, vaan oikeasti myydä sen parhaimmillaan jopa kalliimmalla, kuin mitä sinä ostit.

© 2021 Paikan tuntu