Minimalismi ympäristön hyväksi

Asunto täyttyy helposti tavaralla. Voidaan hankkia koriste-esineitä, uusinta elektroniikkaa, leluja ja vaikka mitä muuta tavaraa, joista on myöhemmin hankala hankkiutua eroon. Monet näistä on käytännön kannalta turhia ja niihin on saatettu käyttää runsaita määriä erilaisia muoveja ja kemikaaleja. Oletko koskaan miettinyt, paljonko huoneistostasi löytyy esimerkiksi pehmeitä muoveja? Katsele ympärillesi. Ehkäpä sohvasi täyte on synteettistä vanua tai sen päällinen on kyllästetty erilaisilla homeenesto- ja tulenestoaineilla. Tai ehkäpä keittiösi kaapit on valmistettu liimatusta puumateriaalista? Lisäksi runsas määrä liima-aineita tai muovinpehmentimiä haihduttavat pitkällä aikavälillä huoneilmaan erilaisia yhdisteitä. Suuresta osasta huonekaluja tai tavaroita ei myöskään pystytä sanomaan, onko ne valmistettu ihmisoikeuksia noudattaen, vai onko valmistajana toiminut köyhä, huonoissa oloissa työskentelevä henkilö, ehkä jopa lapsi.

Minimalistinen sisustustyyli on nostanut päätään täällä Suomessakin. Erityisesti KonMari-sisustus on tällä hetkellä suosittua. Konmarituksessa kyse on siitä, että hankkiudutaan eroon kaikesta turhasta, jota et välttämättä tarvitse elämiseen. Monet antavat tai myyvätkin isolla kädellä tavaroitaan pois. Monien kaapit ovat täpötäynnä erilaisia asioita, joita ei käytetä juurikaan koskaan. Muovikippoja kerääntyy vuosien varrella monenlaista ja vaatekaappi saattaa pursuilla vanhoja tai sitten ei koskaan käytettyjä vaatteita. Tällaiset tavarat voidaan lahjoittaa eteenpäin ja matka kohti minimalismia voi alkaa.

Sen lisäksi, että minimalistinen sisustus näyttää hyvin siistiltä ja huolitellulta ja voit rentoutua, sillä sotkua ei synny helposti, on tämä tyyli myös ympäristölle hyväksi. Tekemällä fiksuja valintoja huonekalujen suhteen voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi ja et tue monien eri materiaalien huonekaluja. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota, montako erilaista materiaalia on käytetty esimerkiksi keittiön tuoleihin? Niissä saattaa olla esimerkiksi värjättyä tekonahkaa ja synteettinen pehmuste. Kodin koriste-esineet eivät välttämättä ole valmistettu ympäristöä ajatellen, vaan niistäkin saattaa haihtua huoneilmaan erilaisia yhdisteitä. Kannattaakin panostaa erilaisiin luonnonmateriaaleihin. Niissä kesto on usein erinomainen ja ne ovat myrkyttömiä. Näin esineet ovat turvallisempia myös lapsikodissa. Pienet lapset laittavat usein löytämänsä esineet suoraan suuhun ja myrkyttömässä kodissa suuhun siirtyvistä toksiineista ei ole huolta.

Minimalistinen koti

älä osta asioita, joita et käytä tulevaisuudessa

Minimalistisessa kodissa tärkeintä on, että tavarat tulevat todella käyttöön. Mikäli olet ostanut jonkin tavaran heräteostoksena ja se jää täysin käyttämättä, ei tavaralla ole ollut todellista arvoa missään välissä. Toisinsanoen sen osto tuli sinulle kalliiksi, vaikka se olisi voinut jättää ostamatta. Ja mitä enemmän ei-käytännöllisiä tavaroita ostetaan, sitä enemmän niitä myös valmistetaan. Tämä tuo tehtaille vain lisää töitä ja se kuormittaa ympäristöä. Jokainen meistä voi vaikuttaa tähän hankkimalla vain sellaisia tuotteita, joita todella tarvitsee.

Lisäksi minimalismia voi harrastaa myös ostamiesi ruokien suhteen. Kaappeja ei ole välttämätön ostaa täyteen erilaisia muro- tai hiutalepurkkeja. Monien kaappien perukoilta löytyykin usein sinne unohtuneita erimakuisia teepusseja, makaronipusseja ja sukulaisilta saatuja makukahveja, joita ei koskaan tullut maisteltua. Ehkäpä olisi aika siivota kaappi ja miettiä, mitä kaikkea sinne laittaa. Minimalistisessa kodissa elintarvikkeet eivät ehdi vanhentumaan. Tämä on tietysti terveellisempikin vaihtoehto eikä roskiin päädy ympäristöä kuormittavia kääreitä tai jopa vanhoja elintarvikkeita niin runsaasti.

Oletko itse harkinnut minimalistista sisustusta? Monen suomalaisen kodista saattaa löytyä jopa 10 000 – 50 000 esinettä tai enemmänkin. Tämä on hurjan suuri luku, jota saa helposti pienennettyä jo käymällä vaate- tai astiakaapin läpi. Montako kuulakärkikynää todella tarvitset? Ovatko kaikki kosmetiikkatuotteesi välttämättömiä ja aktiivisesti käytössä? Jo terveyden kannalta kannattaa tarkistaa koti ylimääräisistä esineistä, niin sinä ja ympäristö voitte paremmin.

© 2021 Paikan tuntu