Miten Elää Omavaraisesti osa 3.

Unelmana omavaraisesti elämisestä usein kuvitellaan, että sen pitää tapahtua kerralla ja nopeasti. Poks vaan ja kaikki elämäsi mukavuudet ovat poissa ympäriltäsi ja sen jälkeen sinun täytyy pärjätä ilman niitä. Tämä on kuitenkin väärä olettamus, sillä parhaiten omavaraisuuteen pyrkivä pärjää ja oppii sitä tekemällä pieniä liikkeitä kerrallaan. Kun omavaraisuuteen opetellaan rauhassa, alkaa päivän rutiinit ja asiat, joita ennen pelotti ajatella liikkumaan jouhevasti ja elämä tuntua ihan yhtä nautinnolliselta kuin ennenkin. Jos koko elämäntapansa muuttaa kerrasta, voi se olla liian suuri shokki ja silloin helposti palaakin hetken kokeilun jälkeen takaisin samoille vanhoille kuluttaville raiteilleen. Omavaraisuuteen yksi ensimmäisiä askeleita voi olla se, että alkaa hiljalleen säilö ja keräämään ruokaa luonnosta. Marjastaminen, sienestäminen ja erilainen villikasvien ja yrttien käyttö ja niiden säilönnän opettelu on hyvä ensi askel omavaraisempaan elämään. Oma kasvattaminen ja vaikkapa parvekepuutarha hyötykasveineen voi olla hyvä askel myös sellaiselle, jolla siihen on mahdollisuus.

Kuluta vähemmän

Vähempi kuluttaminen on myös keino säästää rahaa alkuinvestointeihin kuin myös keino opetella omavaraisuutta. Tarvitseeko uutta elektroniikkaa? Tarvitsetko uutta tietokonetta ja uusia vaatteita? Voisiko kosmetiikan ja kauneudenhoito tuotteet vaihtavat omatekemiin? Mitä luonnosta voi poimia ruokapöydän lisäksi muualle kodin askareisiin? Voiko saippuaa tehdä itse? Näitä ja monia muita kysymyksiä kannattaa pohtia jo mielessä reilusti ennen suurempia askelia kohti omavaraisuutta. Jos on mahdollista ja on koti, jossa riittää investoitua rahaa ja aikaa muutoksiin, siitä kannattaa aloittaa. Mitäs jos lämmityksen vaihtaisi puulämmitykseen? Mitä jos hankkisikin aurinkosähkön? Mitä jos perinteisen vesivesan muuttaisi ekovessaksi? Muutokset ovat aina hyvästä mutta toiset vaativat aikaa. Ja jotkut isommat muutokset vaativat paljon muutakin. Esimerkiksi jos lämmitys vaihdetaan täysin toimimaan koko talven läpi puulämmitteisesti, se vaatii takan ja siihen liittyvät hintavat rakennuskustannukset. Sen jälkeen myös pitää pohtia puun käyttöä ja sen hankkimista. Olisiko järkevintä pitkällä tähtäimellä ostaa maapalsta, jossa voisi omat polttopuunsa kasvattaa? Isoja kysymyksiä ja investointeja kokonaan omavaraiseen elämiseen täytyy tosiaan alussa tehdä, jotta sen saa kestävän kehityksen ja kestävän pitkäaikaisen asumisen kokonaisuudeksi rakennettua, joten siihen ei kannattakaan lähteä täysin ilman suunnittelujaksoa ja säästämistä. Säännöllinen kulutuksen pienentäminen voi toimia. Jos tekee ensin suunnitelman sille, että kerrasta puolittaa elämisen kustannuksensa puoleksi vuodeksi. Sen jälkeen, kun tässä on onnistuttu, voidaan tuo määrä vielä mahdollisesti puolittaa. Ja näin voidaan jatkaa siihen pisteeseen, että itse tekemällä syntyy jotakin tuotetta ja mahdollisesti vaikkapa polttopuita tai ruokaa sen verran, että sitä vaihtokauppaamalla saa muut tarvittavat pienet talouden ostokset korvattua. Tässä vaiheessa ollaan jo syvällä pelissä.

Omavaraisuuden ehdot

Omavaraisuuden ehdot

Oma maa, jossa voi vapaasti kasvattaa ruokaa ja pitää vaikkapa kanalaa on suhteellisen ehdoton omavaraisesti elämisen yksi ehdoista. Talo ja suoja päänpäälle kuuluu myös samaan kastiin. Jonkinmoinen kontaktointi väline on hyvä olla olemassa ja pieni mahdollisuus sähköön hätätilanteita varten sekä pienten asioiden kuten kännykän lataamisen mahdollisuuteen. Lääkkeitä ei voi välttämättä kaikkia korvata ja rokotukset tulisi ottaa ihan yhteiskunnallisen terveyden ja turvallisuuden vuoksi, vaikka se sotisi yksilön omaa etiikkaa vastaan. Olemme kuitenkin rakentaneet yhteiskunnan kaikkien hyvinvoinnin takaamiseksi ja omavaraisuuden tulisi tukea tätä eikä sotia sitä vastaan. Toki ei kaikkien tarvitse osallistua aktiivisesti yhteiskuntaan ja sen tekemisiin, mutta jokainen ihminen on kuitenkin myös vastuussa yhteisestä tulevaisuudesta. Sitä ei tule koskaan jättää ulkopuolelle. Elämme kaikki ihmiset ja eläimet samalla pallolla ja tästä syystä meillä täytyy olla kuitenkin yhteiset pelisäännöt sen sisällä.

© 2021 Paikan tuntu