Päivämäärät ympäristön hyväksi

Olemme havahtuneet siihen, että maailma on muuttumassa. Ilmastonmuutos. Saastuttaminen. Jäätiköiden sulaminen. Ihmiskunnan keksimät tehtaat, ajoneuvot ja laitteet kuluttavat maapalloa. Voimme kuitenkin yhdessä helpottaa planeettamme kuormitusta ja vaikuttaa näinollen toimimalla yhdessä. Ympäri maailman vietetään tiettyjä päiviä, joiden avulla saamme yhteistyöllä pienennettyä hetkeksi esimerkiksi maailman sähkönkulutusta. Saatat tietää Earth Hour -tapahtuman, mutta tällaisia yhtä aikaa vietettäviä päivämääriä maapallon hyväksi on paljon lisääkin.

Maapallon hyväksi vietettäviä päiviä

Maailman Ympäristöpäivä on 5. kesäkuuta vietettävä päivä, jolloin kiinnitetään huomiota eri ympäristökysymyksiin. Aiheina voivat olla esimerkiksi muovin aiheuttama saastuttaminen, maailman yleinen hyvinvointi, meret tai vihreä ekonomia.

Puun Päivä – Suomessa Puun Päivää vietetään 27. syyskuuta. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota metsien merkitykseen luonnossa. Puun Päivänä ihmisiä kehotetaan istuttamaan puita. Henkilöiden lisäksi myös yritykset voivat osallistua istutukseen. Muualla maailmassa päivää vietetään maaliskuussa.

World Wildlife Day on 3. maaliskuuta vietettävä päivä maailman uhanalaisten eläinten ja kasvien suojelemiseksi. Päivän tarkoituksena on levittää tietoutta lajien uhanalaisuudesta. Monien lajien uhanalaisuus saattaakin tulla monelle yllätyksenä, mutta näin tietous kasvaa ja meillä on suurempi mahdollisuus suojella tiettyjä lajeja, jotka voisivat muutoin kuolla sukupuuttoon. Esimerkiksi vuoden 2018 teemana on suuret kissaeläimet, uhanalaiset petoeläimet. Tiikeri on vaarassa oleva eläinlaji, jonka elinalueet ovat pienentyneet runsaasti ihmisten vuoksi. Tästä syystä toimia vaaditaan, jotta laji ei häviäisi maapallolta. Tilanne on vakava.

Maailman Vesipäivää vietetään 22

Maailman Vesipäivää vietetään 22. maaliskuuta. Sitä on vietetty vuosittain vuodesta 1993 alkaen. Päivän tarkoituksena on nostaa maapallomme veden tärkeys puheenaiheeksi. Vesi on ihmisille erittäin tärkeä, mutta sitä se on myös itse maapallolle ja eläimille. Vettä voidaan hyödyntää monella eri tavalla, mutta sen puhtaudesta täytyy myös pitää huolta. Puheenaiheena vuonna 2009 oli kuivuusalueilla asuvat ihmiset, vaikka jokaisella meistä tulisi olla oikeus puhtaaseen veteen. Näillä kuivuusalueilla asuvia ihmisiä arvioitiin olevan vuoteen 2015 mennessä jopa 1,8 miljardia ja asialle vaatii toimia. Kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä kärsivät lisäksi veden ajoittaisesta puutteesta. Vesi on yksi maailman tärkeimmistä asioista, joista tulee pitää huolta.

Earth Hourin tarkoituksena on vähentää maailman sähkönkulutusta. Maaliskuun viimeisenä lauantaina maailman kodeissa sammutetaan valot ja muut elektroniset laitteet klo 20.30 – 21.30 väliseksi ajaksi (paikallista aikaa). Näin valottomuus kiertää maapallon ympäri aikavyöhyke kerrallaan. Suomessa vuoden 2009 ensimmäinen Earth Hour auttoi säästämään sähköä n. 100 megawattitunnin verran. Tämä vastaa 30 000 henkilön kaupunkia. Tempauksen tarkoituksena ei kuitenkaan ole vähentää sähkönkulutusta hetkelliseti, vaan lisätä tietoutta maailman ilmastohuolista.

Maan Päivää vietetään kansainvälisesti 22. Huhtikuuta. Sen tarkoituksena on järjestää toimintaa puhtaan veden, ilman ja koko elinympäristön hyväksi. Tapahtuma ei ole mikään uusi ilmiö, sillä sitä on vietetty jo vuodesta 1970 lähtien. Tapahtumaa vietetään myös Suomessa ja esimerkiksi vuoden 2008 Maan Päivänä Kaivopuistosta roskia oli keräämässä eri maiden diplomaatteja.

World Oceans Day pidetään 8. kesäkuuta. Päivää on vietetty epävirallisesti vuodesta 1992 lähtien. Vuodesta 2002 lähtien mukana kampanjoimassa päivää on ollut 2000 eri organisaatiota. Päivän aikana voidaan pitää erityisiä tapahtumia esimerkiksi eläinpuistoissa tai aquariumeissa. Lisäksi voidaan järjestää esimerkiksi rantojen siivouspäiviä tai meriaiheisia tapahtumia. Päivän tarkoituksena on kunnioittaa maailman meriä ja suojella niitä. Antaahan meri ihmisille muunmuassa happea ja ravintoa ja lisäksi se säätelee ilmastoa ja tarjoaa kodin meren lukemattomille asukkaille.

Mainitsimme tässä vain muutaman esimerkin maailmassa vietettävistä ympäristöpäivistä. Näiden päivien myötä tietoisuus maailman erilaisista huolista on kasvanut ja olemme voineet suojella meriä ja tiettyjä vaarassa olevia eläinlajeja. Jatkakaamme maapallon suojelua.

© 2021 Paikan tuntu