Suomessa Uskotaan Luomuun

Suomessa kulutetaan luomuun 309 miljoonaa euroa vuodessa. Se on 2.3 prosenttia koko Suomen päivittäistavarakaupan markkinaosuudesta, kertoo Pro Luomu 2017 tutkimus. Suurin osa tuotteista ostetaan perinteisissä päivittäistavarakaupoissa 2017 vuoden kuluttajabarometrin mukaan, mutta erikoiskaupoilla ja maatiloilla on kuitenkin jo 26 prosentin markkinaosuus. Se tarkoittaa sitä, että kuluttajan euroja menee erikoisliikkeille sekä tiloille luomun ostamiseen 80 340 000 euroa eli yli kahdeksankymmentä miljoonaa euroa. Luomutiloja Suomessa on yli 4500 kappaletta Elintarviketurvallisuusviraston Elviran mukaan ja Eurostat 2017 tilaston mukaan ja se tarkoittaa, että he jakavat tuon markkinaosuuden keskenään. Viikoittain luomua ostavat 28 prosenttia suomalaisista ja yli puolet ostavat sitä vähintään kerran kuukaudessa (Kantar TNS 2017, Luomun kuluttajabarometri). Nämä luvut siis kertovat suoraa faktaa siitä, että luomulla on jo iso liiketoiminta suomessa päivittäistavaran saralla. Se, mihin luomu kehittyy, ei vielä osata ennustaa. Kasvua tiedetään tulevan, mutta se kuinka nopeasti onkin sitten toinen asia. Suomen poliittinen kenttä taistelee vielä luomun verovähennyksien ja muiden etujen kanssa siitä, miten luomutuotantoa voidaan valtion puolelta tukea paremmin. Luomutuottaminen kun kuitenkin on todella riskialtista ja vielä kallista tuottajalle. Sen tuoma hyöty ei korvaa työmäärää ja kuluttaja ei luomusta kuitenkaan ole valmis maksamaan suurta eroa.

Lukujen valossa luomun tuottaminen näyttää kannattavalta

luomuruokaravintolat

Se mitä tilastot kertovat luomusta näyttää kuitenkin valoisalta. Sen markkina-arvo nousee kohisten joka vuosi. Luomulla alkaa olemaan oma kannattajakuntansa suomessa ja niin erikoiskaupat kuin perehtyneet ravintolatkin alkavat huomata sen menestymisen. Luomu ja lähiruokaravintoloilla on kysyntää ja asiakkaita. Pientuottajien tiloilla käydään useasti ja niiden tuotteita tykätään ostaa kauppahalleista ja erikoistuotekaupoistakin. Erilaisia lähi- ja luomutuotteiden konsepteja ollaan kokeiltu isommissa kaupungeissa runsaasti, mutta usein kuitenkin petyttyään liiketoiminnan pieneen voittoon ja huomataan ettei luomutuotteiden uusia konsepteja vielä uskalleta ottaa käytäntöön. Ei ole vielä aika sille, että pelkällä luomulla pärjätään. Kauppojen, ravintoloiden ja erityisliikkeiden on kuitenkin vielä keksittävä jokin kannattavampi aspekti liiketoiminnalle. Polku on kuitenkin jo olemassa siihen suuntaan, että luomuravintola, jonka listoilla ei muuta löydy kuin luomua voisi nousta suosituksi ja liikevoitoltaan erittäin kannattavaksi. Vuoden 2019 parhaiden ravintoloiden joukkoon mahtui suuri liuta erilaisia erikoisravintoloita, joiden suurin osa lautasesta ja menusta perustui joko kasvi, luomu tai lähituotettuun ruokaan. Tampereen parhaaksi ravintolaksi valikoitui Ravintola C, jonka koko toiminta perustuu lähituotteiden ja sieltä syvemmälti vielä jopa niin kutsutun hävikin käyttämiseen ala carte ravintolassa. Raa´at mustaherukat säilöttynä ja muun muassa sen lehdetkin kelpaavat sen listoille. Joka ikisen tulisi vierailla kyseisessä ravintolassa tutustumassa siihen, miten upeita ja näyttäviä sekä kaiken lisäksi aivan mielettömän makuisia ruokia voi keittiömestari loihtia sellaisesta ruuasta ja ruoka-aineksista, mitä meidän talous jopa heittää pois joka ikinen päivä. Ravintolan kaikki tuotteet tulevat lähituottajilta pois lukien suola, kahvi ja tee, joita suomessa ei voida tuottaa. Myös viinit tulevat ulkomailta, sillä suomen viinituottaminen ei ole vielä tämän tasoisen ravintolan tasolla. 

Luomulle lisää mahdollisuuksia

Se, että luomulle annetaan mahdollisuuksia, vaatii kuitenkin suomessakin poliittista päätöksiä sen tukemiseksi tuottaja tasolla. Maa talouden tukeminen vaikuttaa maamme työpaikkoihin ja talouteen suuresti. Se, että tuki olisi suurempi luomutiloilla voisi olla mielenkiintoinen ja toimiva ratkaisu sen lisäämiseksi ja kasvattamiseksi. Suuressa mittakaavassa kuitenkin kaikki lähtee siitä, miten ja missäkin mitä verotetaan. Luomusta puhuminen ei yksinään riitä sen markkinaosuuden nostamiseksi.

© 2021 Paikan tuntu